VROEG TRB-AARDEWERK UIT HUNEBED D6A BIJ TINAARLO (DR.)

Auteur: A.L. Brindley en A.D. Neves Espinha

In de zomer van 1927 werden de resten van een vernield hunebed ontdekt tijdens ontginnings­werkzaamheden ten ZO van Tinaarlo. Van Giffen werd gewaarschuwd, maar was door omstandig­heden niet in staat op korte termijn onderzoek in te stellen. Uiteindelijk vond dit pas in het voorjaar van 1928 plaats. De ontdekking van de resten bleef niet geheim en de vindplaats werd weldra door belangstellenden gezocht. Sommigen namen zelfs de schep ter hand en begonnen met het ver­zamelen van scherven etc. Hoeveel materiaal op deze wijze is verdwenen is niet bekend. Van Gif­fen (1944: p.7) kende alleen een verzameling die in het bezit was van ds. G. van Veldhuizen te Rot­terdam, zoon van de eigenaar van het landgoed ‘Adderhorst’ bij Tinaarlo en melder van de ont­dekking. Uit een publicatie van de laatstgenoem­de is bekend dat een andere, anoniem gebleven, verzamelaar o.a. een gave strijdhamer heeft opge­graven.

Het artikel is te lezen in Paleo-aktueel nr. 10 (1998) https://ugp.rug.nl/Paleo-aktueel/article/view/36524/33973

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer