Hunebed D6 in Tynaarlo (Dr.): méér dan een berg grijze stenen?

Auteurs: Annelou van Gijn, Joris Geuverink, Jeanet Wiersma, Wouter Verschoof

De hunebedden zijn een van de bekendste archeologische grafmonumenten van Nederland en zijn gebouwd in de vroegere fase van de Neolithische Trechterbekercultuur, tussen ca. 3400 en 3200 v.Chr. Ook elders in Europa zijn tijdens het Neolithicum grafkelders en ande-re monumenten van grote stenen gebouwd, meestal aangeduid met de term megalieten. Onderzoek naar de Nederlandse hunebedden is voornamelijk gericht op de morfologische kenmerken, de mogelijke bouwwijze, het grafritueel en de locatiekeuze. Minder aan-dacht was er voor de materiaalkeuze en voor de fysieke kenmerken van de gebruikte zwerf-stenen, zoals kleur en textuur. In het kader van de RMA-cursus Material Culture Studies is in juni 2010 een beperkt veldwerkproject uitgevoerd om een hunebed vanuit een meer ‘fenomenologisch’ oogpunt te bestuderen, waarbij juist aspecten als steensoort, kleur en textuur centraal stonden en een 3D-scan van de binnenruimte werd gemaakt.

Deze publicatie is te lezen in Paleo-aktueel/2011: https://ugp.rug.nl/Paleo-aktueel/article/view/36230/33688

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer