Hunebed D45 weer hersteld

Archeologen van het Groninger instituut voor Archeologie hebben direct naast de hunebedden van Valthe (D36 en D37) onderzoek verricht naar de sporen van een nederzetting uit de tijd van de Trechterbekercultuur.

In de zomer van 2011 brak de grootste deksteen van het hunebed in de Emmerdennen (D45) in tweeën door een opzettelijk aangestoken vuur. De reparatie had heel wat voeten in de aarde en kreeg daardoor landelijke media-aandacht. Herstel ter plekke bleek namelijk niet mogelijk, de steen moest met een dieplader worden overgebracht naar een werkplaats waar de beide delen weer veilig aan elkaar konden worden bevestigd. De restauratie van de meer dan negen ton wegende steen vond plaats in Tienhoven, bij steenhouwerij Zederik. De beide delen werden op een hellingbaan geplaatst, eerst koud gepast en vervolgens verlijmd; daarna werden er vier gaten vanuit een van de korte zijden geboord die tot ver in de steen reikten. Hierin werden drie meter lange roestvrijstalen pennen met een diameter van 3 cm aangebracht om de delen veilig aan elkaar te verankeren. De staven zijn aangegoten met een (niet-uitzettende) epoxyhars. De steen is vervolgens weer onder grote belangstelling in januari 2012 met behulp van een kraan op zijn plaats gelegd. Hij is nu weer toekomstbestendig.

lees meer

W.J. de Wilde

Auteur Wout Arentzen W.J. de Wilde is waarschijnlijk de raadselachtigste figuur in de geschiedenis van de Nederlandse prehistorische archeologie....

Hunebed D45 weer hersteld

Archeologen van het Groninger instituut voor Archeologie hebben direct naast de hunebedden van Valthe (D36 en D37) onderzoek verricht naar de sporen...

In het spoor van Lukis en Dryden

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in Drenthe in het bezit van de rijks- en provinciale overheid gekomen. Ter gelegenheid daarvan werden...

The TRB West Group – Studies in the Chronology and Geography of the Makers...

Auteur: Jan Albert Bakker In 1979 the by now classic work on the pottery of the TRB West group...

Megalithic Research in the Netherlands, 1547-1911

Auteur: Jan Albert Bakker The impressive megalithic tombs in the northeastern Netherlands are called ‘hunebedden’, meaning ‘Giants’ graves’. These...