De Nieuwe Drentse Volksalmanak 2012 en de hunebedden

De onlangs verschenen 129ste jaargang van de Nieuwe Drentse Volksalmanak besteedt dit keer ruimschoots aandacht aan het onderwerp hunebedden.

Zo schrijft Harry Bouwman over hoe door een grenscorrectie een hunebed uit Drenthe verdween en nu in Overijssel ligt. Met dit hunebed is het overigens niet goed afgelopen. O1 hoort helaas tot de groep van ‘verdwenen hunebedden’. Ga naar het artikel.

Lukas Hoven, Wijnand van der Sanden en Ernst Taayke bespreken de resultaten van een archeologische begeleiding van de herinrichting van het terrein waarop het hunebed van Westervelde (D2) ligt. Verrassend is de conclusie dat er in de 5de eeuw v.Chr., in de IJzertijd, vlak bij het megalithisch monument gewoond werd. Ga naar het artikel.

Jan Albert Bakker ten slotte gaat in op de aquarellen die de Alkmaarse kunstenaar George ten Berge in 1856 maakte van hunebedden bij Schoonoord, Noord-Sleen en Rolde. Alle afbeeldingen zijn in kleur afgebeeld. Een van de aquarellen is ter gelegenheid van het verschijnen van dit artikel door de auteur overgedragen aan de collectie van het Drents Museum. Ga naar het artikel.

geplaatst op 13 januari 2013

lees meer

Reuzenstenen op de es, de hunebedden van Rolde

Auteur: Wijnand van der Sanden Reuzenstenen op de es - de hunebedden van Rolde gaat over de beide hunebedden...

Koninklijk bezoek aan het hunebed (D27) bij Borger

Auteur: Bertus Liewes Op 27 mei 2005 kwam prinses Margriet het hunebed met een bezoek vereren. Dit deed ze...

Mythische stenen – deel 1. Nederland.

Verspreid over heel Europa liggen grote stenen gerangschikt tot geordende monumenten. Vaak verborgen voor de onwetende reiziger, nog vaker verminkt door vandalen...

Jagen, wonen en begraven op de flank van de Hondsrug (Gr.)

Auteurs: R.L. Fens, J.Y. Huis in ’t Veld, J.P. Mendelts, M.J.L.TH. Niekus & A. Ufkes Het martiniziekenhuis aan de...

Hunebed D6 in Tynaarlo (Dr.): méér dan een berg grijze stenen?

Auteurs: Annelou van Gijn, Joris Geuverink, Jeanet Wiersma, Wouter Verschoof De hunebedden zijn een van de bekendste archeologische grafmonumenten...