De oriëntatie van hunebedden

In het tijdschrift Waardeel 2013 (3) wijdt dr. Roel Sanders aandacht aan de relatie tussen de Noord-Nederlandse hunebedden en de verschillende hemellichamen. Er komt, zoals wel vaker in de archeologie, geen definitief antwoord, maar het zet wel aan tot vervolgonderzoek, bij voorkeur in een ruimer geografisch kader.

 N.B. In het bijschrift van fig. 3 is een fout geslopen. Het juist bijschrift luidt: Het beeld van de sterrenhemel verandert met de tijd. In het middengedeelte is aangegeven hoe het sterrenbeeld Grote Beer (het steelpannetje) er tegenwoordig uitziet, boven- en ondergedeelte tonen hoe het beeld er 10.000 jaar geleden uitzag, resp. er over 10.000 jaar uit zal zien (ontleend aan Walter Widmann, Welke ster is dat? (Zutphen, 1941)). Ga naar het artikel.

geplaatst op 7 november 2013

lees meer