Auteur: Bertus Liewes
Op 27 mei 2005 kwam prinses Margriet het hunebed met een bezoek vereren. Dit deed ze nadat ze het nabijgelegen Hunebedcentrum had geopend.

De directeur van het Hunebedcentrum, Hein Klompmaker ontving voor de tweede keer koninklijk bezoek want op 12 mei 1995 (opening vernieuwde Nationaal Hunebedden Informatiecentrum) leidde hij kroonprins Willem-Alexander bij het hunebed D27 rond.

In november 1955 had de voormalige koningin Juliana Drenthe reeds bezocht. Natuurlijk kon D27 in haar reisschema niet ontbreken. De burgemeester van Borger, de heer R. Th. Bijleveld, de wethouders en de gemeentesecretaris, droegen zorg voor de begroeting van de koningin. Dr. W. Glasbergen, conservator van de prae- en protohistorische afdeling van het Provinciaal Museum van Drenthe zorgde voor de nodige informatie tijdens de bezichtiging van het hunebed. Hij vermeldde onder ander dat het monument in 1939 was gerestaureerd door de heer Ch.G.E. Ubbens, één der eerst gefusilleerde Nederlanders tijdens de Duitse bezetting en dat de restauratie onder leiding van prof. Dr. A.E. van Giffen, uit Groningen, stond. Glasbergen had kosten noch moeite gespaard om de koningin zo helder mogelijk voor te lichten. Hij had op een dikke steen bij het hunebed enige oudheidkundige voorwerpen van grote waarde uitgestald.
“De media toonde hiervoor evenwel weinig respect want toen enige radioreporters zich met de microfoon naar de koningin en dr. Glasbergen spoedden om het gesproken woord op de
gevoelige band vast te leggen, sleepte een verbindingskabel eerst over de grond en daarna over de steen. Wel snelde nog iemand toe om te redden wat er te redden viel, doch een der prachtige potjes lag reeds aan scherven op de historische grond, terwijl andere voorwerpen dit lot deelden. Wethouder Kinds constateerde gelaten dat voorwerpen van zeer hoge historische waarde het slachtoffer waren geworden. Als de historie in botsing komt met de moderne wetenschap dan komen er blijkbaar scherven.”
Op onderstaande foto’s krijgt de koningin uitleg van o.a. professor W. Glasbergen.
(fotoarchief: Hunebedcentrum)







In 1809 bracht koning Lodewijk Napoleon een bezoek aan Drenthe. Een legende doet de ronde dat hij ook het grootste hunebed (D27) heeft bezocht. Een afdruk van een hoef van het paard zou nog in een deksteen staan, daar het paard, compleet met de koning op de rug, pogingen deed het hunebed te bestijgen. De koning wilde van daar uit de omgeving beter bekijken.
Bij deze manoeuvre heeft het paard met één van zijn achterhoeven een stuk van één der dekstenen geslagen.
Een bezoek van de koning aan het hunebed te Borger is echter twijfelachtig. Hij reisde op 11 maart 1809 van Coevorden over Dalen en Erm naar Emmen, waar de hunebedden werden bezichtigd en van daar langs Odoorn, Borger, Gasselte en Rolde naar Assen.
De strapatsen van de koning worden echter over meerdere hunebedden verteld.
Voor zijn bezoek zou de toegangsweg naar het hunebed een opknapbeurt hebben gekregen.
Noten:
[1] Prov. Dr. en Asser Courant, 19 nov. 1955. [1] Prov. Dr. en Asser Courant, 19 nov. 1955. [1] N.D.V.A. 1962. pag. 14. Bezoek Koning Napoleon. [1] Hunebedden, monumenten van een steentijdcultuur – Van Ginkel, enz., blz. 132. (1999)Bron: Bertus Liewes: De geschiedenis van het grootste hunebed. (Hunebedreeks deel 5.)