Bij heldere hemel

Over de mogelijke rol van zon, maan en sterren bij de de oriëntatie  van de hunebedden van de TRB-Westgroep

In de Nieuwe Drentse Volksalmanak 132, 2015, 111-124, geeft Roel Sanders een overzicht van het onderzoek dat de afgelopen jaren gedaan is naar de relatie tussen de oriëntatie van de Nederlandse hunebedden en de bewegingen van hemellichamen als zon, maan en een aantal markante sterren.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Spaanse astronomen A.C. González-García en L. Costa-Ferrer en is eigenlijk aan de aandacht van veel Nederlandse archeologen ontsnapt. De Spaanse onderzoekers hebben ook aandacht besteed aan de hunebedoriëntaties in het aangrenzende Duitsland. Sanders gaat in zijn heldere samenvatting ook op de megalietenclusters bij Meppen, Wildeshausen en Osnabrück in. Sanders’ conclusie luidt dat meten niet altijd leidt tot zeker weten. Ga naar het artikel.

geplaatst op 30 december 2015

lees meer