Friedrich Arends’ reis door Drenthe in 1819

In de Nieuwe Drentse Volksalmanak 132, 2015, 39-60, beschrijft Wout Arentzen de reis van de Emder kantoorbediende Friedrich Arends door Drenthe (en Groningen).

De door Arentzen verzorgde vertaling van het in 1822 gepubliceerde Duitse reisverslag geeft een aardig inkijkje in met name de veengebieden die hij onderweg bezocht. Een van de hunebedden die hij op zijn route aandeed was D27, het grote hunebed van Borger. Interessant is de steenkrans die hij vermeldt (p. 48). Hij zag toentertijd namelijk nog de gaten van de kransstenen, waarvan het merendeel al was verwijderd. Vandaag de dag lijkt het alsof er nooit een steenkrans aanwezig is geweest. Verder bezocht Arends ook D14 (Eexterhalte) en een vijftal hunebedden in de omgeving van Valthe. Ga naar het artikel.

geplaatst op 30 december 2015

lees meer