Willem Donker is de eerste persoon ooit die alle Duitse hunebedden heeft bezocht

Meer dan 10 jaar geleden is Willem Donker, makelaar in Heerenveen, een hobby gestart. Hij had zich voorgenomen om alle Duitse hunebedden op te zoeken. Toen wist hij nog niet dat dat er ongeveer 1350 waren. Onlangs, in het voorjaar van 2021, heeft hij de laatste bezocht en daarmee is hij de eerste persoon ooit die alle Duitse hunebedden heeft bezocht, gefotografeerd en beschreven. Ook in Duitsland is er niemand die ze ooit allemaal heeft bezocht. Een enorme prestatie.

Het lijkt misschien gemakkelijk om ze te bezoeken. In Nederland zijn we gewend dat er borden staan bij de hunebedden en dus kijk je op een kaart en rij je er naar toe. In Duitsland is dat niet het geval. Ze liggen midden in de bossen, langs akkers, op militaire terreinen, op onbewoonde eilandjes en andere gekke plekken. Om ze te vinden kon Willem dan ook niet zomaar de bekende literatuur gebruiken maar moest hij veel onderzoek doen via Google Earth, oude literatuur, contact zoeken met lokale deskundigen enz.

Damerow 2 (V)

De afgelopen 10 jaar bestond een gemiddeld jaar voor Willem uit 8 maanden onderzoek doen en dan in april een paar weken naar Duitsland om meer dan 100 hunebedden per keer op te zoeken. Onder de schrammen en modder kwam hij dan dagelijks terug in het hotel maar wel met een goed gevoel.

Nu de reis erop zit kan Willem niet stil zitten. Hij heeft zich nu voorgenomen om ook alle hunebedden in Polen op te zoeken. Dat aantal is een stuk minder dan de Duitse hunebedden dus dat is te overzien.

De collectie Duitse hunebedden is te zien op de website van het Hunebedcentrum (www.hunebednieuwscafe.nl) waar mensen door middel van een interactieve kaart zelf kunnen ontdekken waar de Duitse hunebedden liggen. Er staan 1500 locaties op, 1314 hunebedden en een aantal locaties waarvan bekend is dat er ooit een hunebed heeft gelegen. Voor het Hunebedcentrum is het een prachtige aanvulling op de bestaande informatie en daarmee wordt het Hunebedcentrum als internationaal kenniscentrum verder ingevuld.

Dit project past heel goed in de filosofie van de Europese organisatie Megalithic Routes. Het doel van deze organisatie is om de hunebedden in Europa met elkaar te verbinden via routes, wetenschappelijk te onderzoeken en kennis uit te wisselen.

472 (IV) Dwasieden

1 REACTIE

  1. Geachte heer Donker,
    een kennis gaf mij uw stuk in Trouw van 3.7.21. Nu vind ik ook bovenstaand stuk op internet. Uw interesse intrigeert me, want in 1968 en 1970 groef ik o.l.v. A.E. van Giffen en W. Glasbergen hunebed D26 in het Drouwenerveld, gem Borger op. En ik werk nu al een reeks van jaren aan de publicatie. Die is ongeveer klaar en dat is maar goed ook want ik (4.11.1935) ben bijna 86. Het wordt een vrij dik boek (meer dan 400 blz. in korps 12) met veel afbeeldingen.
    Ik kan me uw plezier goed indenken bij he terugvinden van hunebed(rest)en in dicht struweel, want dat heb ik in de jaren 1960-2000 net zo gedaan aan de hand van de Sprockhoff-atlassen en nagekomen publikaties. Ook ben ik vrij goed thuis in Polen, waar ik in 1966 in Koejavie aan opgravingen van de Koej. Huenebetten in Sarnowo deelnam. En later heb ik daar o.l.v. T.S. Wislanski en J. Gurba er verscheidene bezocht.
    Ik zou u dus advies kunnen geven als u vragen hebt …
    vr. gr. Jan Albert Bakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer