Willem Donker is de eerste persoon ooit die alle Duitse hunebedden heeft bezocht

Meer dan 10 jaar geleden is Willem Donker, makelaar in Heerenveen, een hobby gestart. Hij had zich voorgenomen om alle Duitse hunebedden op te zoeken. Toen wist hij nog niet dat dat er meer dan 1350 waren. Onlangs heeft hij de laatste bezocht en daarmee is hij de eerste persoon ooit die ze allemaal heeft bezocht, gefotografeerd en beschreven. Ook in Duitsland is er niemand die ze ooit allemaal heeft bezocht. Een enorme prestatie.

Het lijkt misschien gemakkelijk om ze te bezoeken. In Nederland zijn we gewend dat er borden staan bij de hunebedden en dus kijk je op een kaart en rij je er naar toe. In Duitsland is dat niet het geval. Ze liggen midden in de bossen, langs akkers, op militaire terreinen, op onbewoonde eilandjes en andere gekke plekken. Om ze te vinden kon Willem dan ook niet zomaar de bekende literatuur gebruiken maar moest hij veel onderzoek doen via Google Earth, oude literatuur, contact zoeken met lokale deskundigen enz.

Damerow 2 (V)

De afgelopen 10 jaar bestond een gemiddeld jaar voor Willem uit 8 maanden onderzoek doen en dan in april een paar weken naar Duitsland om meer dan 100 hunebedden per keer op te zoeken. Onder de schrammen en modder kwam hij dan dagelijks terug in het hotel maar wel met een goed gevoel.

Nu de reis erop zit kan Willem niet stil zitten. Hij heeft zich nu voorgenomen om ook alle hunebedden in Polen op te zoeken. Dat aantal is een stuk minder dan de Duitse hunebedden dus dat is te overzien.

De collectie Duitse hunebedden is te zien op de website van het Hunebedcentrum (www.hunebednieuwscafe.nl) waar mensen door middel van een interactieve kaart zelf kunnen ontdekken waar de Duitse hunebedden liggen. Er staan er intussen 1250 op, de rest volgt nog. Het project is waarschijnlijk aan het eind van het jaar klaar. Diverse Duitse partijen hebben al interesse getoond. Voor het Hunebedcentrum is het een prachtige aanvulling op de bestaande informatie en daarmee wordt het Hunebedcentrum als internationaal kenniscentrum verder ingevuld.

472 (IV) Dwasieden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

lees meer