Parallelle sporen. Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973) door Leo Verhart

Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) werkte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de toonaangevende instelling in de Nederlandse archeologie. Hij introduceerde de moderne archeologie in ons land. Zijn leerling Albert Egges van Giffen (1884-1973) zou hem binnen dertig jaar overvleugelen met zijn eigen Biologisch Archaeologisch Instituut in Groningen. Beide mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Eerst waren ze meester en leerling, maar al snel kregen ze ruzie. Dit boek behandelt de levens van beide archeologen, hun enerverende strijd en wat dit alles heeft betekend voor de archeologie in de context van honderd jaar Nederland (1880-1980). Vanuit onze tijd zijn die levens te volgen als lange parallel lopende sporen.

Parallelle sporen. Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973) Leo Verhart
1216 blz. in twee banden
17 x 24 cm.
Genaaid gebonden in hard cover
ISBN 978-90-5345-586-9
€ 75,00. Na 31/12/2022 € 89,95
030-2343148
uitgeverij@matrijs.com
www.matrijs.com

Het boek is ook verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum.

Het boek is Op 2 juni 2022 verschenen bij Uitgeverij Matrijs Parallelle sporen.
Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973)
Auteur Leo Verhart (Vlaardingen, 1952) studeerde culturele prehistorie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In de periode dat hij verbonden was aan het Rijksmuseum van Oudheden en het Limburgs Museum schreef hij artikelen en boeken en maakte hij tentoonstellingen en televisieprogramma’s over de archeologie. Nog steeds publiceert Verhart middels boeken en tijdschriften regelmatig over de prehistorie, de archeologie van Nederland en specifiek Limburg. Meer dan twintig jaar had hij nodig om alle gegevens voor deze dubbelbiografie te verzamelen. Minutieus onderzocht hij de persoonlijke levens van beide archeologen, hun prestaties, successen, mislukkingen, tegenstellingen en de gevolgen. De enorme hoeveelheid gegevens levert een intrigerend gelaagd verhaal op dat hij levendig, boeiend en spannend weet te vertellen.

Het boek is verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum.

Meer informatie over het boek is te vinden in onderstaand artikel, geschreven door Leo Verhart, verschenen in AiN (Archeologie in Nederland)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer