Opgraving D26 meer dan 50 jaar geleden op film vastgelegd

Hunebed D26 ligt niet ver van Drouwen tegen de bosrand. Het hunebed is bekend omdat het de laatst opgegraven hunebed van Nederland is. Het hunebed is een middelgroot hunebed met vijf dekstenen, alle netjes op hun plek. Het hunebed oogt wat laag omdat de 12 zij- en 2 sluitstenen vrijwel onder het zand zijn verdwenen. Daardoor lijkt het haast alsof de dekstenen op de grond rusten. D26 is één van de 14 hunebedden waar nog één of meer kransstenen te vinden zijn. Hier zijn er nog 13 van de oorspronkelijke 27 aanwezig. De 14 ontbrekende zijn door Professor Van Giffen met plombes gemarkeerd. Aan de 4 nog aanwezige poortdraagstenen is te zien dat dit graf een lange toegang heeft gehad. Ook is de vorm van de oorspronkelijke heuvel nog goed zichtbaar.

Opgraving 1968 Dit hunebed is tussen 1968 en 1970 grondig door archeologen o.l.v. Dr. Jan Albert Bakker van de Universiteit van Amsterdam onderzocht, en niet zonder resultaat: op de keldervloer vonden ze de resten van 160 potten. Verder vonden ze stenen wapens, gereedschap en barnstenen kralen. Vóór de ingang troffen ze een soort offerkuil aan met 2 complete aardewerken potten. D26 is het laatste hunebed dat door archeologen is onderzocht.

Wat betreft nieuwe opgravingen van hunebedden is men zeer terughoudend geworden. Enerzijds omdat men niet verwacht dat nieuwe opgravingen tot nieuwe inzichten zullen leiden, anderzijds omdat onderzoek onvermijdelijk vernieling van de oorspronkelijke situatie veroorzaakt. Toekomstige archeologen kunnen dit met nieuwe technieken misschien voorkomen.

De opgraving van 1968-1970 is op film vastgelegd. Het is een film zonder geluid.

Het instituut voor Pré- en Protohistorie van de Universiteit van Amsterdam heeft de complete collectie van de opgraving van hunebed D26 uit 1968-1970 in bruikleen geschonken aan het Hunebedcentrum in Borger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer