Drone-foto’s van hunebedden

Het fotograferen van hunebedden vanaf maaiveldhoogte is vooral bij de grotere exemplaren als langgraven lastig. Op mijn tochten door Duitsland en Polen klom ik wel eens in een boom om “hoogtefoto’s” te maken en ik nam ook wel eens eens een huishoudtrapje mee.

Recentelijk heb ik een drone gekocht, met als doel het maken van hoogtefoto’s van de hunebedden die daar voor in aanmerking komen, zoals langgraven en ganggraven met een steenkrans. Het vereist enige oefening en ik ben er al achter gekomen dat de combinatie vliegen met een drone en boomtakken niet een gelukkige combinatie is. Mijn drone is al twee keer vastgelopen in een hoge boomtak en ook al een keer naar beneden gevallen.

Je mag niet overal vliegen met een drone. Ook niet met een drone die lichter is dan 250 gram. Ten eerste heb je toestemming nodig van het RDW in de vorm van een Registratie exploitant onbemande luchtvaartuigen. Ten tweede geeft een speciale app aan waar je niet mag vliegen. Dit geldt met name in de nabijheid van militaire oefenterreinen en vliegvelden. Vaak geldt een straal van 10 kilometer rondom een militair oefenterrein of een vliegveld.

Toch zijn de resultaten na enig oefenen hoopgevend. Hieronder volgen een aantal drone-foto’s die ik eind februari en begin maart 2024 heb gemaakt. Drone-foto’s van Sprockhoff 957, 958, 842, 860, 831, 952 en 874 zijn ondertussen toegevoegd op de website.

D43 Emmen
D20 Drouwen
D45 Emmen
Sprockhoff 842, Hüven, Duitsland
Sprockhoff 874, Thuine, Duitsland
Sprockhoff 958, Wildeshausen, Duitsland

Foto’s: Willem Donker, februari en maart 2024

Tekst: Willem Donker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

lees meer