Op acht plaatsen in Drenthe staan twee hunebedden vlak bij elkaar. Dit is er één van. D28, het ‘netste’ van de twee, is in 1927 opgegraven. Daarbij kwamen twee kleine kralen te voorschijn, gemaakt van opgerold koperdraad. Niets bijzonders? Toch wel: het zijn zo’n beetje de oudste metalen voorwerpen die ooit in Nederland zijn gevonden. Ze zijn te zien in het Drents Museum in Assen.
3D modellen
D28 – Buinen Noord by Groningen Institute of Archaeology on Sketchfab
D29 – Buinen Zuid by Groningen Institute of Archaeology on Sketchfab
Professor Van Giffen op bezoek bij D28 en D29 in 1918


D28 – Van Giffen meldt: “Het hunebed, hoewel door het ontbreken van D_4 (de 4e deksteen) onvolledig en gestoord, verkeert in goeden staat”. Alle 8 zij- en 2 sluitstenen zijn aanwezig en in situ (op de oorspronkelijke plek) . De Staat werd in 1871 door aankoop eigenaar.
D29 -Hoewel de derde deksteen en één poortsteen ontbreken verkeert dit hunebed volgens Van Giffen “in tamelijk goeden staat”. Ook is de voet van de dekheuvel nog aanwezig waardoor er volgens hem nog een goede voorstelling van de oorpronkelijke toestand is te maken. Hij is er verder zeker van dat de platte dekstenen 1 en 2 splijtstukken van dezelfde kei zijn. Net als D28 werd dit steengraf in 1871 eigendom van de staat.
Het standpunt van de fotograaf is op onderstaande plattegrond met een oog aangeduid.
Plattegronden van D28 en D29 uit 1925
D28
D29
Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, plattegrond. D28 en D29
Copyright Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk Fonds van de DPV.

D28 en D29 als pentekening door Arie Goedhart
Arie Goedhart heeft alle hunebedden vastgelegd als pentekening. Het complete overzicht is te zien op www.hunebednieuwscafe.nl

