D44/Westenesch

Er staat van dit hunebed niet veel meer overeind, en je kunt meteen zien waarom. Naast het graf staat een van de stenen, met een rij ronde gaten erin. Die zijn er ooit ingeboord door stenenrovers, om de steen in kleinere stukken te breken en mee te nemen voor de verkoop.. Dat is met deze steen niet gebeurd, maar met veel andere kennelijk wél.

Beschrijving en details van D44

nummer D44
naam Westenes
eigennaam –
gemeente Emmen
eigenaar / beheerder particulier
lengte / breedte ? m / ? m
oorspronkelijk aantal zijstenen / dekstenen ? / ?
ingangspartij onbekend
steenkrans –
oriëntatie ?
coördinaten N 52 47.268; E 006 52.326
topografische aanduiding 255.17/534.42

Bijzonderheden: D44 wordt voor de eerste maal vermeld in 1848, door L.J.F. Janssen. In 1961 voerde Van Giffen een onderzoek annex restauratie uit. Het monument is bijna onherkenbaar verstoord; het is zelfs enige tijd opgenomen geweest in een varkenshok. Eén deksteen, die apart staat, vertoont een rij ‘boor’gaten. Het gaat hier om het enige particuliere hunebed in Nederland.

3D model

Professor Van Giffen op bezoek bij D44 in 1918

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D44

“Het hunebed is totaal geruïneerd, zodat de oorsrpronkelijke staat niet meer te herkennen is, doordat er vroeger een varkenshok ten deele overheen gebouwd was.”, schrijft Van Giffen 1n1925. Hoewel hij hier volgens mij oorzaak en gevolg door elkaar haalt, blijft het het meest povere overblijfsel van een prehistorisch grafmonument in Drenthe. Toen eigendom van de heer Houwing te Westenesch en nu van zijn nazaten. De vernieling moet volgens Van Giffen na 1848 hebben plaatsgevonden, want in dat jaar trof ene Janssen het in een meer volledige staat aan.

Het standpunt van de fotograaf is op onderstaande plattegrond met een oog aangeduid.

Plattegrond van D44 uit 1925

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, plattegrond. D44

Copyright Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk Fonds van de DPV.

D44 als pentekening door Arie Goedhart

Arie Goedhart heeft alle hunebedden vastgelegd als pentekening. Het complete overzicht is te zien op www.hunebednieuwscafe.nl

D44 door Arie Goedhart