D9/Annen

Dit is een van de weinige hunebedden die niet in de hei, in het bos of tussen de akkers ligt, maar in de bebouwde kom. Lang geleden hebben slopers een deel van de stenen weggehaald om ze te gebruiken als bouwmateriaal of voor andere doelen. In 1952 heeft de archeoloog Van Giffen het hunebed opgegraven en ontdekt waar de ontbrekende stenen ooit stonden. Daarna heeft hij die plekken met cement gemarkeerd. Hij noemde dat `plombes’ – in zijn tijd de term voor de vulling van een kies.

D09 – Annen by Groningen Institute of Archaeology on Sketchfab

Beschrijving en details van D9

nummer D9
naam Noordlo (Annen, Zuidlaaarderweg)
eigennaam –
gemeente Aa en Hunze
eigenaar / beheerder Provincie / Het Drentse Landschap
lengte / breedte circa 7 m / circa 2,5 m
oorspronkelijk aantal zijstenen / dekstenen 8 / 4
ingangspartij oorspronkelijk bestaande uit één paar poortzijstenen
steenkrans –
oriëntatie 92º 30´
coördinaten N 53 03.685; E 006 42.924
topografische aanduiding 244.04/564.66

Bijzonderheden: de eerste vermelding van een hunebed bij Annen is die van L. Smids uit 1711. Een tekening uit 1769 laat zien dat de oostelijke helft van D9 toen al verdwenen was. Korte tijd later, in 1878, verzamelden Lukis en Dryden vondstmateriaal van dit grafmonument (nu in het British Museum). In 1952 onderzocht Van Giffen het hunebed en sloot zijn werk af met een restauratie. Bij dat onderzoek werden de scherven van minstens 101 stuks TRB-aardewerk gevonden. Het aardewerk wijst erop dat de grafkelder tijdens de horizont 3 of 4 gebouwd werd en tot in horizont 5 in gebruik bleef.

D9 op plattegrond

D9
Uit de atlas “De Hunebedden in Nederland”, Van Giffen 1925

Copyright Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk Fonds van de DPV.

D9 als pentekening door Arie Goedhart

Arie Goedhart heeft alle hunebedden vastgelegd als pentekening. Het complete overzicht is te zien op www.hunebednieuwscafe.nl

D9 door Arie Goedhart