In Groningen staan twee hunebedden: één in Delfzijl, in een museum, en het andere hier, op zijn oorspronkelijke plaats. Het had niet veel gescheeld of er was niets te zien geweest, want stenenrovers hebben flink huisgehouden in G1. Er staat nog maar de helft van overeind.
3D model
Professor Van Giffen op bezoek bij G1 in 1918

Voor zover nog aanwezig verkeert het hunebed zich volgens Van Giffen nog “in zeer goeden staat”. Op grond van de omvang van de nog grotendeels aanwezige rest van de dekheuvel, schat hij de omvang van het oorspronkelijke hunebed minstens tweemaal zo groot in. Later stelt hij op grond van bodemonderzoek de juiste grootte vast: een vijf-dekstener van 9,5 bij 4,1 meter. Zelfs de aanwezigheid van de poortstenen weet hij later door grondonderzoek te traceren. De in de beide dekstenen aangetroffen boorgaten wijzen op pogingen tot moedwillige vernieling.
Het standpunt van de fotograaf is op onderstaande plattegrond met een oog aangeduid.
Plattegrond van G1 uit 1925
Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, plattegrond. G1
Copyright Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk Fonds van de DPV.

G1 op oude ansichtkaart

G1 als pentekening door Arie Goedhart
Arie Goedhart heeft alle hunebedden vastgelegd als pentekening. Het complete overzicht is te zien op www.hunebednieuwscafe.nl
